Wanneer je op zoek bent naar een comfortabel alternatief van de fiets maar geen auto of ander gemotoriseerd voertuig wilt kopen, kun je kijken naar het aanschaffen van een elektrische fiets. Tegenwoordig zijn elektrische fietsen namelijk niet meer alleen populair onder de 65-plussers; ook (jonge) volwassen en soms zelfs kinderen maken massaal gebruik van de e-bike. Voordat je er één aanschaft is het goed om te weten wat de eventuele nadelen zijn van een elektrische fiets. Op die manier weet je zeker dat je goed geïnformeerd bent voor je zo’n aankoop doet. Hieronder bespreken we enkele belangrijke nadelen van een e-bike met je:

  1. Aanschafprijs
  2. Opladen
  3. Onderhoud
  4. .Diefstalgevoeligheid
  5. Gewicht

Nadeel 1: de aanschafprijs elektrische fiets is duur

Het grootste nadeel van een elektrische fiets is dat zo’n fiets behoorlijk duur is. Voor een goede e-bike ben je al enkele duizenden euro’s kwijt. Dat is dus best een investering wanneer je elektrisch wilt rijden. Er zijn wel enkele B-merken te koop die net iets minder dan 1000 euro kosten, maar zelfs dat is een dure uitgave wanneer je zomaar ‘even’ een elektrische fiets wilt aanschaffen. Een gewone fiets, zonder elektrische aandrijving, is nog altijd veel goedkoper en daardoor toegankelijker voor een groter publiek. Wil je dus geld besparen? Dan moet je niet voor een elektrische fiets gaan, maar gewoon zelf trappen.

Nadeel 2: het opladen van een elektrische fiets moet worden opgeladen

Een ander nadeel van een e-bike is dat de fiets continu moet worden opgeladen. Iedere elektrische fiets heeft maar een bepaalde actieradius. Dat betekent dat wanneer je van plan bent om een lange fietstocht te maken je altijd voor de zekerheid de oplader van je e-bike mee moet hebben. Dan moet je ook maar net het geluk hebben dat je onderweg ergens je elektrische fiets kunt opladen. Tegenwoordig bieden veel restaurants en lunchrooms dit soort mogelijkheden aan. Is je accu leeg en heb je geen mogelijkheid tot opladen? Dan is zo’n elektrische fiets bijna niet te verplaatsen; fietsen wordt namelijk een stuk zwaarder wanneer de accu leeg is.

Nadeel 3: het onderhoud van een elektrische fiets is duur

Waar je daarnaast rekening mee moet houden, is het feit dat je elektrische fiets goed onderhouden behoorlijk prijzig kan zijn. Het grote verschil met een gewone fiets is dat een elektrische fiets over diverse elektrische onderdelen beschikt. Is je accu bijvoorbeeld stuk of loopt de aandrijving niet meer zoals het zou moeten? Dan is het repareren of vervangen ervan een stuk duurder dan wanneer je een normale fiets hebt. Na het aanschaffen van een e-bike ben je dus nóg eens een smak geld kwijt wanneer de fiets gerepareerd of onderhouden moet worden.

Nadeel 4: een elektrische fiets is diefstalgevoelig

Een ander nadeel van een elektrische fiets is dat zo’n fiets behoorlijk diefstalgevoelig is. Dergelijke fietsen bestaan namelijk uit twee soorten accu’s: een uitneembare accu en een vaste accu. Heb je de fiets voornamelijk in eigen schuur staan? Dan kun je prima kiezen voor een e-bike met vaste accu. Ben je echter van plan om met de elektrische fiets regelmatig tripjes naar de stad of de supermarkt te maken? Kies dan voor een fiets met uitneembare accu, zodat je de accu eruit kunt halen en in je tas kunt stoppen. Let op: dit is best zwaar, maar is niets in vergelijking met de hoge kosten die je anders zou moeten betalen voor een nieuwe accu. Accu’s zijn heel kostbaar en zijn daardoor interessant voor criminelen.

Nadeel 5: de elektrische fiets is zwaar

Wat je tot slot moet weten is dat een e-bike in verhouding redelijk zwaar is. Waar je je gewone fiets met gemak in de berging, in een fietsenstalling of in een fietsendrag op je auto kunt zetten, is dat met een elektrische fiets een ander verhaal. E-bikes zijn al minstens 5 kilo zwaarder dan een gewone fiets. Dat is dus iets om zeker rekening mee te houden; kijk daarom naar de ruimte waar je van plan bent om de fiets te stallen. Hoef je de fiets niet op te tillen? Is er voldoende ruimte om de fiets gemakkelijk te keren? Wanneer je normaal op vakantie gaat met de fietsen op de fietsendrager van de auto moet je ook rekening houden met een zwaardere belasting.

Voordelen van een elektrische fiets

Zijn er dan helemaal geen voordelen te vinden aan de elektrische fiets? Natuurlijk wel. Sterker nog: er zijn genoeg voordelen van de e-bike te benoemen. Zo ben je een stuk sneller op plaats van bestemming, terwijl je alsnog lekker beweegt. Veel mensen denken dat fietsen met een e-bike gelijk staat aan niet bewegen, maar dat is zeker niet waar. Daarnaast draag je je steentje bij aan een beter milieu, omdat je de fiets pakt en niet de auto. Ook kun je drukte in het openbaar vervoer vermijden door die 30 kilometer naar je werk gewoon met de elektrische fiets te doen. En waait het een keer hard of moet je bergop fietsen? Dat is geen probleem met een e-bike. Kortom: er zijn hartstikke veel voordelen te vinden aan fietsen op een elektrische fiets. Het is alleen altijd goed om óók op de hoogte te zijn van de nadelen van een nieuwe trend.