De kans is groot dat je aan het begin van een nieuw jaar een aantal goede voornemens voor jezelf hebt gesteld. Een groot deel van de Nederlanders doet aan goede voornemens, maar haakt al gauw af: uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen al op 12 januari een voornemen verbreken. Wat dat betreft is het opvallend dat het woordje ‘goed’ in goede voornemens zit; er zijn namelijk best wat nadelen te vinden van goede voornemens. Wat die nadelen precies zijn, lees je hieronder:

  1. Moeilijk om vol te houden
  2. Stellen van onrealistische doelen
  3. Vast aan 1 januari
  4. Te veel goede voornemens
  5. Reclame goede voornemens is irritant

Nadeel 1: moeilijk om vol te houden

Het grootste nadeel van goede voornemens is dus om die voornemens daadwerkelijk vol te houden. Het is lastig om jezelf op één bepaalde datum doelen te stellen, zoals flink wat afvallen of je levensstijl veranderen, wanneer je omgeving bijvoorbeeld niet anders is. Je moet echt je mindset veranderen wil je je goede voornemens halen. Je raadt het al wel: het veranderen van die mindset lukt maar bij een paar mensen. Een groot deel van de mensen stopt namelijk al na anderhalve week met de goede voornemens. Daar heb je toch geen voornemens voor gemaakt? Niet zo gek dus dat het volhouden van je goede voornemens het zwaarst is en ook direct het grootste nadeel is.

Nadeel 2: stellen van onrealistische doelen

Het volgende nadeel heeft te maken met het niet kunnen volhouden van de goede voornemens. Veel mensen met goede intenties stellen te veel onrealistische doelen voor zichzelf. Hierbij kijken we voornamelijk naar het grootste goede voornemen: diëten en/of afvallen. Zij willen bijvoorbeeld binnen no time in maatje 36 passen of in een week 4 kilo afvallen. Bedenk dat Rome ook niet in één dag is gebouwd, waarom zou je dan wel binnen enkele dagen al resultaat móeten zien? Dit punt wordt als groot nadeel beschouwd, omdat het vaak gewoon te langzaam gaat voor mensen die goede voornemens hebben. Het resultaat daarvan is dus dat mensen het niet vol kunnen houden.

Nadeel 3: vast aan 1 januari

Een ander nadeel van goede voornemens is dat het per se vanaf 1 januari moet. Je zult zien dat de sportscholen vanaf die datum veel drukker zijn, dat de winkels vol gezonde producten liggen die in de aanbieding zijn en dat je nergens kunt kijken of je ziet wel reclame voor afvallen. Dat moet jou natuurlijk inspireren en helpen bij het dieet, maar na een week of twee zijn alle deze punten verminderd of weg. Waar is dan je inspiratie? 1 januari is wat dat betreft een commerciële datum geworden waarbij mensen worden gelokt om en geholpen om zichzelf te verbeteren. Je begint goed en wordt vervolgens niet meer gestimuleerd om verder te gaan. Daarom kun je beter afstappen van 1 januari en gewoon op een andere dag beginnen.

Nadeel 4: te veel goede voornemens

Waar mensen ook goed in zijn bij het plan om te veranderen, is om te veel te willen veranderen. Zij stellen al gauw tien doelen tegelijk, waarbij de aandacht en de energie verdeeld moet worden over meerdere doelen. Hoe gemotiveerd je ook bent, zonder duidelijk stappenplan om al die doelen te halen, kom je nergens. Dat is zonde van je tijd! In dat geval kun je je beter focussen op één of twee doelen om te halen waar je met volle energie voor kunt gaan. De kans is groter dat je die doelen haalt dan wanneer je voor veel te veel doelen kiest. Het is overigens niet heel gek dat je van alles tegelijk wilt: er wordt overal geadverteerd en geschreven over goede voornemens. De kans is groot dat je denkt ‘dan doe ik het maar direct goed!’, maar je kunt je dus beter focussen op minder doelen.

Nadeel 5: reclame goede voornemens is irritant

Wat tot slot een groot nadeel is van goede voornemens is dat je er rondom de jaarwisseling mee wordt doodgegooid. Al die reclame, al die artikelen, al die blogs en al die mensen om je heen die van plan zijn zichzelf te veranderen, terwijl je weet dat het niet gaat lukken: de hele ‘marketing’ rondom goede voornemens werkt al gauw op je zenuwen. Dit is helemaal het geval wanneer je zelf niet per se aan goede voornemens doet. Het is leuk dat mensen om je heen goede plannen hebben voor een betere toekomst, maar door de hype wordt zoiets al gauw minder leuk. Kortom: goede voornemens vanaf 1 januari zijn goed bedoeld, maar in de praktijk vaak niet te halen.

Voordelen van goede voornemens

Natuurlijk zijn er wel enkele voordelen van goede voornemens te verzinnen. Het is niet allemaal kommer en kwel. Dit zijn voornamelijk punten die voordelig zijn wanneer je je goede voornemens volhoudt. Heb je bijvoorbeeld voor jezelf bedacht om 10 kilo af te vallen en heb je de juiste mindset daarvoor te pakken? Dan kunnen goede voornemens heel handig zijn. Dit geldt uiteraard ook voor andere voornemens, zoals meer bewegen, minder op social media en meer geld besparen. Een ander voordeel aan al die ‘marketing’ rondom voornemens is dat het naast irritant ook juist voordelig voor je kan uitpakken. Misschien heb je juist door alle artikelen en blogs wel zoiets van “hee, dat kan ik ook wel!” en lukt het je daardoor juist. Weet je tot slot wat realistische doelen zijn en probeer je die na te leven als goede voornemens dan heb je nog een voordeel te pakken; op die manier zijn goede voornemens beter vol te houden.