Ze zetten een heel plan uit om die doelen te bereiken. Maar is dat nu wel echt zo fijn, dat miljonair zijn? Het blijkt dat miljonair zijn toch wel aardig wat nadelen heeft. Wat zijn de minst leuke gevolgen van rijkdom?

  1. Verwende kinderen
  2. Waar geld is, zijn advocaten
  3. Vriendschappen zijn moeilijker te sluiten
  4. Iedereen vraagt om geld
  5. Het hebben van veel geld brengt stress met zich mee

Nadeel 1: Verwende kinderen

Kinderen zonder rijke ouders leren dat sommige dingen niet kunnen, omdat er geen geld voor is. Ze krijgen vaker ‘nee’ te horen en leren daar dan ook beter mee om te gaan. Dat is anders voor kinderen van rijke ouders. We zeggen niet dat ze allemaal verwend zijn, maar kunnen wel verwend raken. Daardoor ontwikkelen ze een gebrek aan empathie en compassie.

Om deze twee eigenschappen te ontwikkelen, moet je eens teleurgesteld zijn. Maar omdat verwende kinderen alles krijgen van hun ouders, maken ze die teleurstelling niet mee. Ze leren niet zelfstandig te zijn en kunnen daardoor niets bijdragen aan de maatschappij. Ze grijpen meteen terug op papa en mama. Dat is een behoorlijk nadeel aan alle rijkdom.

Nadeel 2: Waar geld is, zijn advocaten

Weleens een miljonair gezien zonder een juridische afdeling? Nee, wij ook niet. Aan rijkdom zit namelijk het nadeel vast dat advocaten je goed weten te vinden. Waar geld is, zijn advocaten. Jaloerse mensen liggen namelijk op de loer om een rechtszaak aan te kunnen spannen, om ook een graantje mee te kunnen pikken van alle rijkdom.

Het schijnt dat slechts 20 procent van de mensen met een vermogen kleiner dan een miljoen dollar wakker ligt over potentiële rechtszaken. Bij mensen met een vermogen van meer dan 20 miljoen dollar schijnt dat zelfs 80 procent te zijn. See you in court!

Nadeel 3: Vriendschappen zijn moeilijker te sluiten

Hoe meer geld, hoe moeilijker het wordt om echte vriendschappen te sluiten. Want wil iemand nu vrienden zijn voor het geld, of omdat je zo’n goede persoonlijkheid hebt? Rijke mensen hebben om deze reden vaak maar weinig echte vrienden.

Bestaande vriendschappen lopen voor miljonairs vaak stuk, tenzij deze vriend of vriendin ook miljonair is. Het is namelijk best moeilijk om vrienden te blijven met iemand die minder verdient. De levensstijl verschilt te veel; de twee vrienden kunnen geen voorstelling meer maken van elkaars leven of zich ermee identificeren.

Nadeel 4: Iedereen vraagt om geld

Het is onbeleefd, maar als we de kans krijgen, vragen we om geld. Zeker bij miljonairs. We zien rijke mensen maar al te graag als een soort bank. Vrienden en familieleden zullen veel gemakkelijker om een lening komen vragen als ze weten dat je miljonair bent.

Soms wordt vergeten hoe al dat geld is vergaard. Het heeft altijd iets van moeite gekost. Zelfs als je de loterij hebt gewonnen: je hebt een lot gekocht en speelt mee. Misschien speel je al 30 jaar mee en heb je nu pas een grote prijs gewonnen. Wie niet meespeelt, loopt niet de kans miljonair te worden. Of, nog erger: als het geld is vergaard door hard te werken en slimme investeringen te doen.

Feit is: van grote sommen geld uitlenen word je niet rijk. Daarmee krimpt het vermogen alleen maar. Daarom zouden vrienden en familie resoluut moeten stoppen met deze onbeleefde bedelpraktijken

Nadeel 5: Het hebben van veel geld brengt stress met zich mee

Miljonair zijn is lang niet altijd leuk. Het brengt namelijk ook een hoop stress met zich mee. Rijke mensen maken zich namelijk druk om alles: de dalende vastgoedprijzen, stijgende rentevoeten, een veranderende aandelenmarkt, valutawijzigingen; alles dat maar een beetje invloed kan hebben op hun rijkdom. Logisch, want als je eenmaal miljonair bent, wil je nog meer. De grote honger naar een nog rijker leven is dan begonnen.

En wat te denken van relaties? Miljonairs lijken makkelijker liefde te vinden, omdat iedereen een vermogende man of vrouw aantrekkelijk vindt. Maar voor de miljonair zelf is dit een groot probleem: is er een relatie die echt gebaseerd is op liefde, of gaat het toch alleen maar om het geld? Is de liefde wel gemeend?

Voordelen van miljonair zijn

Miljonair zijn lijkt nu een grote doffe ellende, maar er zitten natuurlijk ook leuke kanten aan. Bij de supermarkt hoef je niet na te denken of er nog wel saldo op je rekening staat. Je hoeft je nooit druk te maken over rekeningen die betaald moeten worden en kunt zorgeloos gaan slapen, wetende dat je morgen ook nog vermogend zal zijn.

Natuurlijk kun je met dat geld ook iets goeds doen: een deel schenken aan een goed doel bijvoorbeeld. Veel miljonairs gaan als filantroop aan de slag. Overigens niet alleen om iets goeds te doen, maar ook omdat het fiscale voordelen heeft.

En natuurlijk kun je als miljonair luxe leven. Wil je een dure auto? Dan koop je een dure auto. Gaat er iets stuk? Dan regel je een mannetje die het apparaat voor je vervangt. Geen zin om vandaag te werken? Neem mensen aan om voor jou te werken en zo nog meer geld te verdienen. Zo slecht is het leven van een miljonair dus ook weer niet.