Eindelijk! Een match! Natuurlijk ben jij die ontzettend grappige, attente, lieve man of vrouw waar de ander naar op zoek is. Het klikt en uiteindelijk komt er een date. En dan blijkt je match in het echt toch heel anders in elkaar te zitten dan online. Wie online gaat daten, kan zich maar beter voorbereiden op een flinke portie teleurstelling. Welke nadelen zijn er zoal aan online dating?

  1. Geen reactie
  2. Twijfelen aan jezelf
  3. Je raakt teleurgesteld
  4. Zijn dit wel echte mensen?
  5. Keuzestress

Nadeel 1: Geen reactie

Ben je voor het eerst op een datingsite? Dan moet je eraan wennen dat je misschien geen reactie krijgt. De moderne single stuurt namelijk niet aan iedereen beschaafd een bericht terug. Soms krijg je zelf geen ‘Nee’, of ‘Je bent helaas niet mijn type’, maar gewoon helemaal geen bericht.

Reageert iemand niet? Dan mag je ervanuit gaan dat ‘geen reactie, geen interesse’ betekent. Nog een bericht sturen met ‘Waarom reageer je niet?’ wordt als onbeleefd en soms zelfs als een vorm van stalking gezien. Dat kun je dus beter laten. Jammer, maar dit is hoe online dating werkt en dat kan knap aan je zelfvertrouwen knagen.

Nadeel 2: Twijfelen aan jezelf

Wie keer op keer geen reactie krijgt, kan aan zichzelf gaan twijfelen. Misschien vind je jezelf wel aantrekkelijk, of heb je op z’n minst een aardige portie zelfvertrouwen. Dat kan met online dating zo teniet worden gedaan. Op een app als Tinder word je meteen alleen op je uiterlijk beoordeeld. Misschien krijg je wel een match, maar misschien heb je na een avond swipen nog geen matches. Dan bleek je toch niet zo leuk te zijn als je dacht. Of zit dat toch anders?

Datingapps kunnen je het gevoel geven dat je niet zo interessant bent. Dat niemand je leuk of aantrekkelijk vindt. Veel mensen gaan dan aan zichzelf twijfelen en raken uiteindelijk wat somber. Dat komt doordat je teleurgesteld raakt.

Nadeel 3: Je raakt teleurgesteld

Het probleem met digitale communicatie is dat je niet echt je persoonlijkheid kunt tonen. Jij kunt dat niet, maar de ander ook niet. Natuurlijk kun je een emoji achter je zinnen zetten, maar dan heb je nog niet het persoonlijke gevoel. Je kunt teleurgesteld raken doordat je geen matches krijgt, maar ook doordat iemand in het echt toch anders blijkt te zijn dan online.

Die fantastische, openhartige, lieve man op een datingapp kan zomaar in het echt terughoudend, saai en kil zijn. Dat druist tegen je verwachting in, en dus ga je naar de date met teleurstelling naar huis.

Nadeel 4: Zijn dit wel echte mensen?

Met het geswype naar links en rechts vergeet je bijna dat je met echte mensen te maken hebt. Door veelvuldig mensen te ‘keuren’, krijg je bijna het idee dat je op Marktplaats zit en objecten beoordeelt. Vergeet niet dat het echte mensen zijn. In het echt ontkom je er ook niet aan om mensen een kans te moeten geven. Probeer dat online ook eens. Anders wordt een datingapp of een datingsite al snel aanvoelen als een spel en word je overdreven kieskeurig.

Soms heeft je gevoel gelijk: het kan geen echt mens zijn. Eerlijk is eerlijk: sommige datingsites maken gebruik van nepprofielen. Ze doen net alsof ze een heel actief netwerk hebben, maar dat valt eigenlijk wel mee. Zeker bij onbekende, startende datingsites is dit het geval. Je kunt dan heel veel matches of juist heel weinig matches krijgen, die in ieder geval niets zeggen. Het lijkt dan wel alsof jij de enige echte gebruiker op de site of app bent.

Nadeel 5: Keuzestress

Op een site of een app heb je onbeperkte mogelijkheden. In principe kun je met heel Nederland (of misschien soms met de hele wereld) matchen. En dan is een keuze maken soms wat ingewikkeld. Je denkt bovendien dat je onbeperkt kans maakt op een date. Toch blijkt dat in de realiteit wel anders te zijn.

Realiseer je dat iedereen op zo’n app of site meer keuze heeft. En daardoor wordt de kans dat jij wordt gekozen weer kleiner, want je hebt meer ‘concurrentie’. Dat levert keuzestress op: ‘Zou die ander mij ook wel zien zitten?’

Voordelen van online dating

Door al die nadelen lijkt het bijna alsof online dating helemaal geen voordelen heeft. Gelukkig zijn er ook veel voordelen. Zo zijn er bijvoorbeeld heel veel mensen die online daten en dan is de kans dat je een leuke heer of dame vindt een stuk groter. Het wordt bovendien niet raar gevonden: de ander zit voor precies dezelfde reden op de datingapp of datingsite.

Daar komt bij dat personen die het lastig vinden om mensen op straat aan te spreken, nu meer kans maken. Online maak je makkelijker een verbinding. Je denkt er verder niet zo over na, zoals je dat misschien wel in het echt zou doen. Want online is het principe heel simpel: ‘Nee heb je, ja kun je krijgen.’