We worden allemaal ouder: de één vindt dat prima, terwijl de ander minder blij is met hoe zichtbaar ouder worden is. Het is natuurlijk een goed teken als je in volle gezondheid een hoge leeftijd haalt. Niet iedereen lukt het om op die manier naar dit proces te kijken. Sterker nog: veel mensen zien ouder worden als iets engs. Je lichaam verandert en je kunt geestelijk veranderen, wat beiden van invloed kan zijn op je gesteldheid. Conclusie: we kunnen zeggen wat we willen over hoe leuk het is om oud te worden, feit is dat er talloze nadelen te vinden zijn aan ouder worden. Wat die nadelen precies zijn, lees je hieronder.

  1. Rimpels en slappe huid
  2. Vaker ziek en meer kwaaltjes
  3. Minder goed zien en horen
  4. Afvallen is moeilijker
  5. Je bent verantwoordelijk voor je leven

Nadeel 1: rimpels en slappe huid Een van de grootste nadelen van ouder worden, is het feit dat je lichaam verandert. Je huid wordt wat slapper en je krijgt rimpels. Wanneer je iedere dag in de spiegel kijkt, zal het je misschien niet direct zo opvallen. Het is pas het moment dat je een foto ziet van een jaar of tien geleden: was je daar nou zoveel dunner? Hoe zit het met de kraaienpootjes bij je ogen die je toen op de foto nog niet had? En hé, die grijze haren? Die had je toen nog niet! Je kunt natuurlijk verschillende stappen ondernemen om dit proces te vertragen, maar op een gegeven moment moet iedereen eraan geloven. Dingen als botox en fillers zijn tijdelijk én heel duur voor de gemiddelde Nederlander. Kortom: het zichtbaar zijn van het ouder worden is het grootste nadeel hiervan.

Nadeel 2: vaker ziek en meer kwaaltjes Nog iets waar je niet heel vrolijk van wordt als je ouder wordt: de kans op je niet lekker voelen, ziek worden, griep krijgen en andere kwaaltjes wordt groter. Oudere mensen hebben vaker last van hun lichaam. Misschien herken je het al wel: je staat op met een zere rug of zere benen. Een jaar of vijf geleden had je daar nog helemaal geen last van. Ook word je vaker geconfronteerd met de dood. Je eigen sterfelijkheid wordt een belangrijker onderwerp, maar ook die van anderen om je heen. Er zijn gelukkig wel wat stappen die je kunt ondernemen om je in ieder geval fit te voelen. Sport regelmatig, ga vaak naar buiten, eet gezond en zorg voor voldoende slaap.

Nadeel 3: minder goed zien en horen Een groot deel van de Nederlanders krijgt moeite met lezen van dichtbij of van een verre afstand. Ook goed zinnen verstaan of muziek kunnen horen wordt moeilijker als je ouder wordt. Je ogen en oren gaan achteruit naarmate je een oudere leeftijd bereikt. Die leesbril die je dacht nooit nodig te hebben, komt ineens wel heel dichtbij. Ook kun je je misschien niet meer concentreren in volle ruimtes waar veel lawaai is. Dit is absoluut ook een van de grootste nadelen van ouder worden. Gelukkig leven we in een moderne tijd, waarbij er allerlei hulpmiddelen ingeschakeld kunnen worden om je te helpen bij het zien en het horen. Denk bijvoorbeeld aan onzichtbare hoorapparaten, brillen, lenzen en meer.

Nadeel 4: afvallen is moeilijker Nog zoiets: wanneer je wat ouder bent en net wat kilootjes kwijt wilt, zul je zien dat dit moeilijker gaat dan toen je nog wat jonger was. Hoe hard je het ook probeert: hoeveel je ook sport en hoeveel lekker eten en drinken je ook laat staan, je spijsvertering werkt een stuk trager als je ouder bent. Die kilo’s die je er vroeger moeiteloos van af kreeg, blijven nu ineens plakken. Oeps! Het is dan ook niet heel gek dat dit voor veel oudere mensen een van de grootste nadelen van ouder worden is. Helemaal als je je beseft dat je juist een beetje fit moet zijn om je beter te voelen op oudere leeftijd.

Nadeel 5: je bent verantwoordelijk voor je leven Tot slot nog een ander interessant nadeel aan ouder worden: waar je eerder nog weleens je ouders kon bellen om iets te regelen, moet je het vanaf een bepaalde leeftijd toch echt helemaal zelf doen. Als je ouder wordt, word je ook verantwoordelijker voor vrijwel alles dat je in je leven onderneemt. Dat betekent dat je er zelf voor moet zorgen dat er genoeg eten en drinken in huis, dat je zelf moet bepalen wanneer je waar naartoe gaat en dat je zelf in de gaten moet houden of alle rekeningen wel op tijd worden betaald. Dergelijke taken horen nou eenmaal bij het ouder worden, maar zijn niet bepaald leuk te noemen.

Voordelen van oud worden

Gelukkig zijn er niet alleen nadelen aan ouder worden. Er zijn zelfs heel wat voordelen te noemen aan een oudere leeftijd hebben. Wist je bijvoorbeeld dat des te ouder je wordt, des te minder je de mening van anderen aantrekt? Je wordt, als het goed is, wat rustiger en weet vaak precies waar je gelukkig van wordt. Hierdoor maak je ook gemakkelijker beslissingen, omdat je weet wat je wilt en wat je belangrijk vindt. Daarbij hoort natuurlijk ook het gezegde dat wijsheid met de jaren komt, iets wat absoluut waar is. Het fijne hiervan is dat je die ervaring en wijsheid weer met anderen kunt delen. Hierbij durven oudere mensen ook steeds vaker voor zichzelf te kiezen in plaats van anderen te pleasen. En psst… het best hebben we voor het laatst bewaard: uit een Brits onderzoek blijkt dat de kwaliteit van seks omhoog gaat naarmate je ouder wordt. Met name vrouwen genieten na hun 50e meer van seks.