Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je zelf een vrouw bent, maar er kleven behoorlijk wat nadelen aan het zijn van een vrouw. Als vrouw wordt er ontzettend veel van je verwacht. Niet iedere vrouw kan daar goed mee dealen, waardoor een burn-out op de loer kan liggen. Vrouwen zitten vol hormonen en die kunnen nogal eens opspelen. Ben je zelf een vrouw of ben je als man toch wel nieuwsgierig geworden naar de nadelen van het zijn van een vrouw? Lees dan vooral even verder, want in dit artikel hebben we een aantal belangrijke minpunten voor je verzameld.

  1. Hebben van menstruatie
  2. Opspelende hormonen
  3. Zwangerschap
  4. De overgang
  5. Er wordt veel van je verwacht

Nadeel 1: hebben van menstruatie

Wanneer je een groep vrouwen vraagt dat als er gekozen mocht worden of zij of mannen ongesteld zouden worden, wedden dat een groot deel dan zegt dat mannen dit klusje hadden mogen klaren? Een gezonde vrouw krijgt iedere maand te maken met de menstruatie; het overblijfsel van de verdikking van de baarmoederwand die opgeruimd wordt voor een nieuwe cyclus. Dat betekent dat je iedere maand te maken krijgt met bloedverlies uit je vagina. Als het daar nou bij bleef dan was er niet heel veel aan de hand. Helaas hebben veel vrouwen last van menstruatiekwaaltjes voor, tijdens en zelfs na de menstruatie. Denk aan migraine, lusteloosheid, buikkrampen en meer. Moet je voorstellen dat een gemiddelde menstruatie 3 tot 7 dagen kan duren en dat je dus ook nog ervoor en erna last kunt hebben van kwaaltjes. Kortom: dit is zonder twijfel het grootste nadeel van het zijn van een vrouw.

Nadeel 2: opspelende hormonen

Er zijn zeker een aantal mannen die last heeft van opspelende hormonen zo nu en dan; bij vrouwen is het echter iedere maand raak. In de hele levenscyclus van een vrouw worden hormonen gevormd, die allen hun eigen voordelen en vooral nadelen hebben. Hormonen zorgen voor oncontroleerbare eetbuien, emotionele buien, stemmingswisselingen en het zorgt ervoor dat je minder gemakkelijk gewicht kunt verliezen. Ook zorgen hormonen ervoor dat je je opgefokt en tegelijkertijd opgebrand voelt. En dat libido? Dat kan door hormonen op een heel laag pitje komen. Vrouwen van alle leeftijden kunnen hier last van krijgen. Probeer daarom zo gezond mogelijk te leven, voldoende te slapen, genoeg te bewegen en met jezelf in balans te komen om zo je hormoonhuishouding weer op een rij te krijgen.

Nadeel 3: zwangerschap

Een groot deel van de vrouwen ziet het als een zegen: zwanger kunnen worden. Naast het feit dat het heel bijzonder is dat je lichaam een baby kan maken en dragen, moeten we ook kijken naar de nadelen van een zwangerschap. Je lichaam verandert: waar je eerder zo strak in je vel zat, heb je na een zwangerschap waarschijnlijk huid over, striae of andere groeistrepen en ziet het er van onder iets anders uit dan eerder. De meeste vrouwen vinden dit geen probleem, omdat je er één of meerdere kinderen voor terug krijgt. Toch mag het wel als een nadeel van het vrouw zijn genoemd worden. Er is immers geen sprake van keuze of de man of de vrouw de zwangerschap gaat dragen; mocht je een kind willen hebben dan is de vrouw verantwoordelijk voor het baren ervan.

Nadeel 4: de overgang

Net nu je denkt dat je als vrouw zijn alles gehad hebt, kom je op een bepaalde leeftijd ook nog eens in de overgang. Eerst mag je ongesteld worden, daarna zou je eventueel een baby of meerdere baby’s kunnen/moeten baren en vervolgens word je getrakteerd op de overgang en alles wat daarbij komt kijken. Dat klinkt niet helemaal eerlijk, toch? Het grootste nadeel van de overgang is dat je je totaal van je stuk kunt voelen. Je hormonen raken uit balans, waardoor je je lichamelijk en geestelijk niet goed kunt voelen. Het enige voordeel van de overgang is dat je niet meer ongesteld hoeft te worden. De meeste vrouwen krijgen tussen hun 40e en 60e te maken met de overgang; de gemiddelde leeftijd hiervan is 51 jaar. Tijdens de overgang kun je te maken krijgen met opvliegers, slecht slapen, hoofdprijs, verlies van libido en stemmingswisselingen.

Nadeel 5: er wordt veel van je verwacht

Tot slot nog een nadeel van het vrouw zijn wat soms niet helemaal eerlijk voelt voor vrouwen: er wordt veel van je verwacht. Het begint eigenlijk al als je jong bent: men ziet het liefst dat je door gaat leren en een studie gaat volgen om vervolgens carrière te maken. Hierbij moet je echter ook tijd hebben voor het vinden van een vriend, het kopen van een huis, trouwen, het baren van kinderen en het onderhouden van je woning. Waar halen vrouwen toch al die tijd vandaan? Veel vrouwen zouden het niet heel erg vinden wanneer hun man iets meer in het huishouden zou helpen of vaker voor de kinderen zou zorgen. Als vrouw heb je immers óók je eigen leven, toch?

Voordelen van het vrouw zijn

Zijn er dan helemaal geen voordelen van het zijn van een vrouw te benoemen? Natuurlijk wel: vrouwen zijn namelijk hartstikke leuk! Uit onderzoek blijkt dat vrouwen ouder worden dan mannen en dat ze een hogere pijngrens hebben dan mannen. Ook kunnen vrouwen mensen vaak beter inschatten en hebben ze vaak meer empathie. Extra mooi meegenomen is het feit dat je als vrouw nooit een DNA-test hoeft te doen of je kind wel van jou is. Dat kind heb jij immers zelf gebaard. Daarover gesproken: als je ongesteld bent, heb je geen excuus nodig om kilo’s chocolade te eten. En wist je dat vrouwen beter zijn in multitasken? Tot slot hebben vrouwen in winkels altijd de meeste keuze: de mannenafdeling is altijd een stuk kleiner.